Wat is Heartland

heartlandVoor een inwoner van de Verenigde Staten verwijst het woord ‘Heartland’ gewoonlijk naar het Midwesten, een gebied dat de centrale staten van de Verenigde Staten omvat, om precies te zijn Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Michigan, Minnesota, Missouri, Ohio, Nebraska, North Dakota, South Dakota en Wisconsin. De term kan echter verschillende zaken aanduiden, zoals de ‘fly over states’, de ‘great plains’ (de prairies) en ‘the forgotten land’. Met betrekking tot het interdisciplinaire expositieproject Heartland gebruiken wij de term liever metaforisch, in de betekenis van het ‘hart’ van het land. Hoewel het niet officieel een regio is, beslaat het gebied dat Mark Twain ooit ‘het lichaam van de natie’ noemde voor ons ruwweg het midden van de Verenigde Staten langs de symbolische rivier de Mississippi. Uit deze culturele smeltkroes, die zich uitstrekt van New Orleans in het zuiden tot Minneapolisin het westen en Detroit in het oosten, is veel van het sociale, religieuze en raciale activisme van het land voortgekomen. De aanwezigheid van de rivier de Mississippi, veelvuldig het toneel van migratie, industrialisatie en strijd, heeft de geschiedenis van het gebied gedomineerd.

De artistieke en muzikale expressie van de VS heeft diepe wortels in dit middengebied tussen de Westkust en de Oostkust, maar toch is deze zone een onderbelichte plek op de culturele en economische wereldkaart. Hierdoor blijven de heersende stereotypen van boerse, bekrompen achtergesteldheid het beeld bepalen dat de buitenstaander heeft van het leven en de cultuur in het bekken van de Mississippi, terwijl het toch gaat over een enorm uitgestrekt gebied dat meer dan 20 keer zo groot is als Nederland.

Door de huidige Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt het des te belangrijker om naar dit specifieke gebied te kijken, en om voorbij te gaan aan de clichés die de westerse verslaggeving van de presidentsverkiezingen domineren. Impressies van het stemgedrag van deze machtige natie die het Europese publiek te zien krijgt, zijn meestal afkomstig van de oostkust van de Verenigde Staten. Veel van de ‘swing vote’-gebieden, met grote hoeveelheden ‘zwevende kiezers’, liggen echter in het binnenland. De kandidaat voor de Democratische Partij, Barack Obama, is zelf afkomstig uit Chicago, Illinois. Een ‘swing state’ (ook wel ‘battleground state’ of ‘purple state’ genoemd) betekent in de Amerikaanse verkiezingenpolitiek een staat waar geen enkele kandidaat door een duidelijke meerderheid wordt gesteund, een staat die niettraditioneel ‘rood’ of ‘blauw’ is, maar voortdurend van kleur wisselt.

Door met diverse onafhankelijke Amerikaanse en Europese kunstenaars en instituten samen te werken en actief contacten te onderhouden binnen de onafhankelijke culturele infrastructuur, staat het interdisciplinaire project Heartland niet alleen midden in de praktijk van de hedendaagse beeldende kunst-productie, maar strekt zich ook uit naar andere kunstvormen, en dan met name naar de muziek.